Het begin van de aspergeteelt begint bij een veredelingsbedrijf waar aspergezaad geproduceerd wordt. In een kas staan aspergeplanten waardoor bestuiving aspergezaad aankomt. Dit zaad gaat naar de plantenkwekers en zaaien dit uit op bedjes. Na een jaar groeien worden deze planten opgerooid in de maand maart en komen op de aspergebedrijven waar ze uitgeplant worden om vervolgens te groeien. Per hectare gaan er ongeveer 30.000 planten op. Deze plant wordt dus in maart op de asperge-bedrijven geplant en wij laten deze een heel jaar groeien. Het eerstvolgende jaar mag er een klein beetje van zo’n perceel gestoken worden (ongeveer 1.500 kg). Het tweede jaar mag er een beetje meer gestoken worden dan praten we over 3.000 kg per hectare. Het derde oogstjaar mag een veld volledig gestoken worden tot 24 juni (St.Jan). Het veld is ongeveer 10 tot 12 jaar te beoogsten (dit ligt aan de weersomstandigheden). Van vroeger uit stopte men met St. Jan de oogst. We zitten dan rond de langste dag van het jaar en de plant heeft nog veel zonlicht nodig om te hergroeien voor het volgende oogstjaar. Deze datum is jaarlijks bij ons de laatste verkoopdag.
Leuk weetje: een typisch kenmerk van verse asperges is dat ze piepen wanneer je ze tegen elkaar aanwrijft.
Aspergesoorten voor de huisverkoop:
AA dikte 20 tot 28 mm
A dikte 16 tot 20 mm
B dikte 12 tot 16 mm
GROF dikte 16 tot 28 mm (deze zijn wat minder mooi)
Bij ons kunt u terecht voor nauwkeurig geschilde asperges. Wij verpakken de asperges zodat u ze vijf dagen in de koelkast kunt bewaren.
Meer informatie over ons assortiment vindt u hier.
Een stengel vol vitamines
Een feit is in ieder geval onomstreden: de asperge is zeer gezond. Sterker nog, er is nauwelijks een ander voedingsmiddel bekend dat zo weinig calorieën en een zo groot aantal voedingsvezels, waardevolle vitamines (B,C,E en K) , mineralen en andere biologische stoffen bevat. Met slechts 16 kilocalorieën per 100 gram (mits de boter bij de bereiding achterwege wordt gelaten) mag de asperge zich zelfs een echte slankmaker noemen.
Voedingswaarde per 100 gram rauw
Kilojoure 68 magnesium 20 mg / Kcal 16 fosfor 60 mg / Vezels 1,5 g vitamine B2 0,07 mg / kalium 200 mg vitamine B6 0,03 mg / Calcium 20 mg vitamine C 30 mg / IJzer 1 mg Vitamine E 1,2 mg
Heilzame werking
Oude kruidenboeken omschrijven de asperge als een geneeskruid. In de asperge zit namelijk de stof asparagine. Deze stof heeft een gunstige werking op leverstoornissen, onvoldoende nierfunctie, jicht, chronisch reuma, vermoeidheid, hartkloppingen, lage bloeddruk. Verder werkt de asperge bloedzuiverend. Bij nier- en blaaskwalen kan de asperge als urine-uitdrijvend middel gebruikt worden. Ook wordt beweerd dat de asperge goed past in afslankprogramma’s, wil je afslanken eet dan drie keer per week asperges!
Ontslakken
Asperges bevatten twee elementen die zorgen voor een goede en effectieve werking van de nieren: calcium en asparaginzuren. Beide componenten zorgen voor reiniging van de nieren en een snelle afwatering. Veel artsen vinden het voor hun patiënten een gezonde zaak om jaarlijks één of twee keer “een grote schoonmaak” te houden. Bij dit zogeheten ontslakken van maag en darmkanaal kunnen asperges een belangrijke rol spelen.
Daar zit een luchtje aan
Asperges kunnen een speciaal luchtje nalaten bij het plassen. Dit gebeurt bij de helft van de asperge-eters. Deze typische geur komt door de aanwezigheid van zwavelhoudende sporen in de aspergeplant. Onze lever zet deze stofjes om in zogeheten methylmercaptanen, vluchtige zwavelverbindingen die via de urine ons lichaam verlaten. En dat ruiken we dan op het toilet.